Client:  Blyth Road LLP, Fizzy Living
Status:  Under Construction
 Completion October 2017

The Material Store forms one of the urban blocks within the masterplan for the regeneration of The Old Vinyl Factory site in Hayes, adjacent to the proposed Crossrail Station.

A podium occupies the entire area of the urban block, with four ‘warehouse’ blocks of differing heights rising above the podium around a central landscaped garden. Below podium is car parking on two floors including one at semi basement level. Parking is surrounded by a terrace of innovative three storey three-bedroom town houses, which have steps up to individual doors off the street to animate the public realm and with level access from the podium garden.

The Material Store is a joint venture between Blyth Road LLP and Fizzy Living to develop 189 private rental sector (PRS) units for Fizzy.

A key objective is provision of shared facilities, as catalyst for creating a sense of community in the context of PRS tenure. These include children’s play areas, function room, outdoor covered barbeque area, space for outdoor exercise and allotments for gardening. There is concierge service for storage of laundry and food deliveries, and a commercially managed gym for sharing with the wider community.

The roofs of all fours blocks are landscaped to provide additional shared amenity space. In the case of the tallest block the roof garden is enclosed by an extended articulated parapet to form an outdoor room, which emphasises the building’s position as the tallest element on the site.

The architectural treatment makes reference to London’s heritage of warehouses. The robust façade is predominantly masonry and has pronounced projecting balconies, deep reveals to generous full height openings and textured brick screening where required for privacy and solar protection.

Click here to see a site flyover video.

The project was shortlisted for the Housing Design Awards in 2016.